IMPORT ÉS EXPORT ÜGYINTÉZÉS

DROTAR CONSULTINg

Import-Export adminisztráció

Segítünk a külkereskedelmi folyamatok optimalizálásában a megrendeléstől az áru megérkezéséig, export esetén pedig a kiszállításig. A külkereskedelmi ügylet megkezdésekor minden szükséges engedélyt és feltételt ellenőrizünk, hogy az áru megérkezésekor ne fordulhasson elő váratlan probléma (pl. amikor a vámkezelés során kiderül, hogy hiányzik a behozatali engedély). Szakképzett kollégáinkkal, szakképzett alvállalkozóinkkal segítünk kiválasztani azokat a fizetési feltételeket, amelyek mind az import, mind az export anyagilag biztonságos áruszállításoknál alkalmazhatók (pl. akkreditívek, bankgarancia formák stb.)

Import-Export adminisztráció

Információ

Milyen főbb teendőkkel jár egy import vagy export ügylet?

A belkereskedelem a kereskedelemnek azon része, amely csak az ország határain belül foglalkozik az áruk forgalmazásával. Ennek keretében a belkereskedelmi szervezet hazai termelők áruit vásárolja fel, és azokat a fogyasztók részére az igényeiknek megfelelő helyen és időben értékesíti. A belkereskedelem ösztönzése minden ország számára fontos. Ha a vásárlók a hazai termékeket előnyben részesítik a külföldi áruval szemben, a hazai termelők megerősödését és ezen keresztül a gazdaság növekedését segítik elő.

A belkereskedelem vállalkozásainak feladata a hazai termékek vásárlásának ösztönzése a külföldi árukkal szemben. A vállalkozások részéről ennek egyik eszköze lehet pl. egy olyan marketingprogram kidolgozása, amely a hazai piac ismeretére épül. Érdemes kihasználni, hogy a hazai vállalkozások jobban ismerik a fogyasztók életvitelét, könnyebben felmérik az igényeket. Az itthoni környezet előnye még, hogy a hazai vállalkozók jól tudják érvényesíteni kapcsolataikat, az információkat könnyebben megszerzik, illetve jobban ismerik a versenytársakat.

A külkereskedelem olyan adás-vétel, amely országok között zajlik. Az országok közötti kereskedelem irányítására magatartási normákat dolgoztak ki, melyek a nemzetközi szerződések megkötését szabályozzák. A külkereskedelmi szervezetek lehetnek import vagy exportcégek, illetve végezhetik e két tevékenységet egyszerre. Az import során külföldről származó árukat hoznak be, az export pedig a hazai termékek külföldi értékesítését jelenti.  

Import-Export

Az import során külföldről származó árukat hozunk be az exportal a hazai termékek külföldi értékesítését szolgáljuk. Bővebb információért kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

Tájékozottság

Segítségre van szüksége az Incoterm, Taric kód, a CPT , a fizetendő vámtétel megállapításában, vagy a külföldi cégekkel való ügyintézésben, kapcsolatfelvételben?  

Számos oka lehet annak, hogy valamelyik külföldi vevője nem fizet: politikai okok, gazdasági változások, a vevő banki kapcsolatai vagy az adott ország üzleti kultúrája, és így tovább. Nemzetközi értékesítések esetén az egyik legfontosabb feladat az ilyen tényezők figyelemmel kísérése. A tájékozottság tehát alapvető az értékesítés növelése érdekében, elengedhetetlen a legjobb döntések meghozatalához. 

Az egyik legfontosabb lépés a külföldi üzleti terjeszkedés során a nemzetközi kereskedésben érvényesülő fizetési feltételek meghatározása. Az előre fizetés megkövetelése a legbiztosabb fizetési mód a nemzetközi kereskedelemben, és követendő gyakorlat minden olyan esetben, ahol a nem-fizetés kockázata magas. Sok vevő azonban nem képes előre fizetni, tehát az ilyen feltételek korlátozzák a beérkező megrendelések számát. A potenciális árbevétel maximalizálása érdekében érdemes lehet utólagos elszámolás alapján kereskedni. Ilyen esetben fel kell ismerni ennek a kockázatait, és ellenőrizni kell minden egyes vevő hitelképességét. Az előre fizetés és az utólagos elszámolás két véglete között helyezkedik el az okmányos inkasszó (melynek során az Ön bankja szedi be az Önnek járó összeget) és az akkreditív, amely hasznos köztes megoldás, kezelése ugyanakkor elég időigényes is lehet.

Ellenőrzés

Akármelyik módszert is választjuk, évről évre egyre fontosabb szerepet játszik a minden részletre kiterjedő vizsgálat. Ellenőrizzük alaposan az importáló felet, a banki megállapodásait, az üzleti partnereit, a lehető legpontosabb információkat begyűjtve. Ne felejtsük, hogy akkreditívek, vámokmányok, vagy más hivatalos iratok kiállítása során elengedhetetlen a pontos információk beszerzése.

A külkereskedelem során ugyanazok a legfontosabb szempontok, mint az üzleti élet sok más területén: a jól meghatározott eljárások, a jól képzett alkalmazottak, valamint a rendszeres figyelemmel kísérés. Ha velünk dolgozik, olyan adatokhoz és szolgáltatásokhoz férhet hozzá, amelyek az Ön üzleti eljárásaihoz és rendszereihez igazodnak és támogatják azokat. Célunk annak biztosítása, hogy bármilyen feltételeket is állapít meg a nemzetközi kereskedelemben, azokat sikeresen alkalmazni is tudja.Segítséget nyújtunk beszállító cégek felkutatásában is az Ön által megadott feltételek alapján, akár Európában, akár harmadik országban. Közreműködünk, a beszállítókkal való kapcsolatfelvételben, árajánlatok kérésében, beszállítók versenyeztetésében, ártárgyalások lebonyolításában a beszállító céggel a teljeskörű beszerzés lebonyolításában és a KTF ügyintézéseében.

Elengedhetetlen, hogy a gazdálkodó pontosan tudja, hogy az általa gyártott vagy forgalmazott termék milyen vámtarifaszám alá tartozik, fokozottan igaz ez, ha export-import ügyletről van szó, ugyanis a vámeljárások során ennek megadása kötelező. A Kötelező Érvényű Tarifális Felvilágosítás (KTF) az Európai Unió minden tagországában jogilag kötelező érvényű. Tehát a gazdálkodó biztonságát szolgálja a tekintetben, hogy nincs tévedési lehetőség az áru betarifálásakor.


Disztribúció

A disztribúciós ipar a világ egyik legfontosabb és legintegráltabb iparága, amely a globális ellátás alapja, amely nélkül alapvetően egyetlen iparág sem működhetne megfelelően.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.